Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Somali: De Langharige Buren van de Abessijn

De Somali: De Langharige Buren van de Abessijn


De Somali is een prachtig kattenras dat bekend staat om zijn pluizige vacht, opvallende kleuren en speelse persoonlijkheid. Hier zullen we alles bespreken wat je moet weten over dit ras. Zo lees je hoe het karakter van de Somali eruitziet en hoe je het beste voor deze kat kunt zorgen. Ook vind je informatie over de levensverwachting, de aanschafkosten en mogelijke gezondheidsrisico’s van de Somali. Ben je geïnteresseerd in het aanschaffen van een Somali of wil je meer te weten komen over dit ras? Lees dan verder!

Karakter

Het kattenras Somali staat bekend om zijn levendige en speelse karakter. Deze katten zijn over het algemeen actief, nieuwsgierig en sociaal, en hebben veel energie om te spelen en te verkennen.

Somali’s zijn erg intelligent en hebben een sterke persoonlijkheid. Ze kunnen soms een beetje eigenwijs zijn en hebben een sterk gevoel van onafhankelijkheid, maar ze zijn over het algemeen ook heel aanhankelijk en genegen naar hun eigenaren.

Deze katten hebben een goed ontwikkeld jachtinstinct en vinden het leuk om te spelen met speeltjes die lijken op prooien, zoals muizen. Ze zijn ook bekend om hun liefde voor klimmen en kunnen behoorlijk acrobatisch zijn.

Over het algemeen zijn Somali’s goede huisdieren voor mensen die op zoek zijn naar een speelse, actieve en intelligente metgezel. Het is wel belangrijk om te onthouden dat deze katten veel energie hebben en voldoende beweging en mentale stimulatie nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven.

Uiterlijk

De Somali is een middelgrote tot grote kat met een slank, atletisch lichaam. Het ras is nauw verwant aan de Abessijnse kat en heeft veel van dezelfde kenmerken, waaronder grote, expressieve ogen en grote, puntige oren.

De Somali heeft een zachte, dichte vacht die meestal een warme kastanjebruine kleur heeft, hoewel er ook Somali’s zijn met andere kleuren, zoals rood, blauw, sorrel, fawn en zilver. De vacht heeft een prachtige glans en is rijkelijk getikt, wat betekent dat elke individuele haar meerdere kleuren heeft.

De staart van de Somali is lang en pluizig en de poten zijn slank en elegant. Het gezicht van de Somali is langwerpig en heeft een vriendelijke, alerte uitdrukking. Sommige Somali’s hebben een zogenaamde “lynx-point” vachtkleur, waarbij de oren, poten en staart een donkerdere kleur hebben dan de rest van het lichaam.

Kortom, de Somali is een prachtige kat met een zachte, getikte vacht, grote oren en expressieve ogen.

Verzorging

Omdat ze een dichte, zachte vacht hebben, moeten Somali’s regelmatig worden geborsteld om klitten en matjes te voorkomen. Een wekelijkse borstelbeurt is meestal voldoende om hun vacht in goede conditie te houden. Het is ook belangrijk om hun vacht te beschermen tegen klitten en schade door gebruik te maken van een zachte borstel of kam.

Daarnaast hebben Somali’s ook behoefte aan regelmatige speeltijd en lichaamsbeweging om hun energie kwijt te kunnen en gezond te blijven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende ruimte hebben om te spelen en om te klimmen, aangezien ze erg acrobatisch zijn en het leuk vinden om in hoge plaatsen te klimmen.

Ten slotte is het belangrijk om de Abessijn een gezonde voeding te geven, met voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten om te voldoen aan hun voedingsbehoeften. Onze beoordelingen van droogvoer en natvoer kunnen hierbij helpen.

Levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting van een Somali kat is ongeveer 9-15 jaar. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de levensduur van een kat kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals voeding, beweging, zorg, genetica en gezondheid. Zorgvuldige verzorging en regelmatige controles bij de dierenarts kunnen bijdragen aan een langer en gezonder leven voor uw Somali kat.

Aanschaf

De kosten voor het aanschaffen van een Somali kat variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, ras, gezondheid, afstamming en fokker. In het algemeen kun je verwachten dat de prijs van een Somali kat tussen de € 800 en € 900 ligt. Besef wel dat de kosten van de aanschaf slechts een klein deel van de totale kosten van het bezitten van een kat zijn. Andere kosten zoals voeding, dierenartsbezoeken, verzorging en accessoires kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de totale kosten.

Gezondheidsrisico’s

Omdat de Somali kat afstamt van de Abessijn is dit ras grotendeels met dezelfde gezonheidsrisico’s belast.

  • Bloedarmoede (anemie) kan voorkomen bij Somali katten, voornamelijk als gevolg van erfelijke aandoeningen zoals pyruvaatkinase-deficiëntie. Dit is een aandoening waarbij de rode bloedcellen van de kat sneller worden afgebroken dan normaal, wat kan leiden tot bloedarmoede. Katten met deze aandoening kunnen al op jonge leeftijd ziek worden. Met DNA-test i.c.m. een goed fokbeleid kan deze ziekte voorkomen worden.
  • Progressieve retina atrofie (PRA): Dit is een erfelijke aandoening waarbij het netvlies van de kat snel achteruit kan gaan. Wanneer een kat met deze ziekte geconfronteerd wordt is de kan groot dat dit tot blindheid zal leiden. Er zijn DNA-tests beschikbaar om vast te stellen of een kat aan de aandoening lijdt.
  • Amyloïdose: Bij deze stofwisselingsziekte stapelen eiwitten zicht op in de lever, nieren of alvleesklier. Hierdoor kan Nierfalen, leverproblemen of suikerziekte ontstaan. Er zijn geen tests beschikbaar die het risico op deze aandoening kunnen aantonen.

Geschiedenis

Hoewel er nog discussie is over de oorsprong van de Somali-kat, suggereren genetische studies dat deze langharige variant van de Abessijn in Engeland is ontstaan rond de eeuwwisseling. Omdat fokkers in hun Abessijnse fokprogramma’s weinig fokdieren hadden gebruikten ze ook langharige katten. Ook tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog moesten fokkers andere rassen mengen met hun Abessijnse bloedlijnen om het ras te behouden. Raby Chuffa van Selene, een mannelijke Abessijn uit Groot-Brittannië, kwam in 1953 naar de Verenigde Staten en wordt beschouwd als de vader van het Somalische ras. Alle Canadese en Amerikaanse Somali-katten stammen af van deze kat.

De stamboom van Raby Chuffa gaat terug naar Roverdale Purrkins, een Engelse Abessijnse poes wiens moeder van onbekende afkomst was en waarschijnlijk het langharige gen droeg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Purrkins gebruikt om de Roverdale-cattery te starten en haar katten werden naar verschillende landen geëxporteerd. In Abessijnse nesten werden soms langharige kittens geboren, maar deze werden stilgehouden omdat fokkers hun lijnen niet wilden verontreinigen met het langharige gen. Pas in de jaren zestig begonnen fokkers serieus te werken aan het creëren van een eigen ras van deze langharige katten.

Evelyn Mague was een van de eerste Amerikaanse fokkers die met het langharige ras werkte en bedacht de naam “Somali” vanwege de nabijheid van Somali aan Ethiopië, het voormalige Abessinië, waar de Abessijnse kat naar vernoemd is. Sommige Abessijnse fokkers wilden niets te maken hebben met deze langharige “non-conformisten” en wilden de connectie die de naam “Langharige Abessijn” zou opleveren niet aanmoedigen. In 1979 werd het Somali-ras erkend als kampioen in de CFA. Tegenwoordig zijn Somali-katten populair vanwege hun zachte en lange vacht, vriendelijke en speelse karakter en nieuwsgierige en avontuurlijke aard.

Rasstandaard

De Somali is een elegant en sierlijk kattenras dat erkend wordt door TICA (The International Cat Association). De Somali heeft de volgende standaardvereisten:

  • De kop is wigvormig, met een zachte overgang van de neus naar het voorhoofd. De snuit is niet te lang of te kort, en de kin is stevig.
  • De ogen zijn groot, amandelvormig en schuin geplaatst. Ze kunnen elke kleur hebben, maar groen of goud wordt geprefereerd. Er is een duidelijk contrast tussen de oogkleur en de vachtkleur.
  • De oren zijn groot, puntig en breed aan de basis. Ze staan rechtop en iets naar voren gericht. De oren hebben pluimpjes aan de uiteinden en haar aan de binnenkant.
  • De vacht is halflang, fijn en zijdeachtig. De vacht heeft een ticked patroon, wat betekent dat elke haar meerdere kleuren heeft. De vacht is lichter aan de buik en donkerder aan de rug en staart. Er zijn vier erkende kleuren: rood (ook wel sorrel genoemd), blauw, fawn en wildkleur (ook wel ruddy genoemd).
  • De staart is lang, vol en pluizig. De staart heeft dezelfde kleur als de rug, maar met een donkerdere punt.
  • De poten zijn lang en slank, met ovale voeten. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. De voeten hebben haar tussen de tenen.
  • De bouw is middelgroot, gespierd en lenig. De Somali weegt tussen de 3 en 6 kilogram.

Samenvatting

De Somali kat staat bekend om zijn levendige, speelse karakter en heeft veel energie om te spelen en te verkennen. Deze katten hebben een goed ontwikkeld jachtinstinct en vinden het leuk om te spelen met speeltjes. De Somali heeft een zachte, dichte vacht die regelmatig moet worden geborsteld en heeft behoefte aan regelmatige speeltijd en lichaamsbeweging om gezond te blijven. De gemiddelde levensverwachting is 9-15 jaar en de prijs voor aanschaf ligt tussen de € 800 en € 900. Dit ras heeft dezelfde gezondheidsrisico’s als de Abessijn, waaronder bloedarmoede als gevolg van erfelijke aandoeningen.

Deel of bewaar dit voor later via: