Home » Voeding » Beoordelingen kattenvoer

Beoordelingen kattenvoer

Voor veel consumenten lastig is om zelf het kattenvoer te beoordelen. Daar komt bij dat veel sites met handmatige reviews vaak tegenstrijdige beoordelingen geven. Daarom heeft huiskatteninfo.nl een eigen algoritme ontwikkeld waarmee we goede en objectieve beoordelingen kunnen geven aan droogvoer en natvoer voor katten. We hebben hierbij onderscheid gemaakt tussen een beoordeling voor voedingswaarden en de kwaliteit van ingrediënten. Beide beoordelingen zijn gebaseerd op de bevindingen uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken (zie bronnen). Omdat het algoritme enkel gebruikt maakt van voedingswaarden en ingrediëntenlijst als input en elk voer aan de hand van hetzelfde algoritme beoordeeld wordt de objectiviteit gegarandeerd en tegenstrijdigheden uitgesloten.

Voedingswaarden

Het algoritme wat gebruikt wordt om de voedingswaarde van het kattenvoer te beoordelen geeft bepknopt gezegd een hogere beoordeling aan voer met veel eiwitten en een lagere beoordeling aan voer met veel koolhydraten. Dit is een versimpeling van de uiteindelijke werkwijze, in de volgende alinea’s is wat uitgebreider te lezen hoe het algoritme is opgesteld.

In de literatuur zijn verschillende ideale voedingswaarde profielen opgesteld. Deze profielen komen voor een heel groot deel met elkaar overeen, of ze nu gebaseerd zijn op het dieet wilde katten1,4 of de voorkeur van huiskatten2,3. Deze profielen bestaan voor het grootste deel uit eiwitten (en in mindere mate vetten) en bevatten weinig koolhydraten. Dit wordt ondersteund door onderzoek wat een dieet met veel koolhydraten in verband brengt met gezondheidsrisico’s zoals obesitas en diabetes5,6.

Bij het beoordelen van het voer berekenen we d.m.v. een vooraf gedefinieerde distance function berekend in hoeverre de voedingswaarden van het voer overeenkomt met de voedingswaarden genoemd in de gebruikte onderzoeken. Het voer wat het meest overeenkomt krijgt de hoogste beoordeling, het voer wat het minst overeenkomt de laagste beoordelingen. We hebben vijf verschillende classificaties gebruikt 5 tot 1 ster(ren) die elk een zo gelijk mogelijk aantal producten bevatten.

Ingrediënten

Hoewel in sommige artikelen noemen dat de ingrediënten ondergeschikt zijn aan het voedingsprofiel7, zijn er ook onderzoeken die aantonen dat ingrediënten van voer en hun bewerkingsprocessen invloed hebben op de gezondheid van katten6,14. Ook geven enkel de voedingswaarden van het etiket geen compleet beeld van het voedingsprofiel. Zo zegt de hoeveelheid eiwitten niet uit welke aminozuren deze eiwitten zijn samengesteld. Daarom hebben we besloten om naast de voedingswaarden ook de ingrediënten te beoordelen. Versimpeld gezegd krijgen ingrediëntenlijsten met veel dierlijke (relatief onbewerkte) ingrediënten een hogere score dan hevig bewerkte ingrediënten op plantaardige basis. In de volgende alinea’s kun je de uitgebreider lezen hoe deze beoordeling tot stand is gekomen.

Voor het beoordelen van de ingrediëntenlijsten hebben we eerst geïnventariseerd, welke individuele ingrediënten op de etiketten voorkwamen. Vervolgens hebben een score toegekend aan elk van deze individuele ingrediënten. Deze score is enerzijds gebaseerd op het profiel van essentiële aminozuren voor katten van de bron8-13,15 en in hoeverre dit ingredient kans geeft op een allergische reactie16,17. Het tweede deel van de score is gebaseerd op de bewerkingen die op de ingrediënten zijn uitgevoerd.6,14

Bij het beoordelen van het voer berekenen we eerst per ingrediënt van de lijst wat het minimum en maximum mogelijke percentage is in het voer. Dit wordt gedaan op basis van volgorde in de lijst en aangegeven percentages (van andere ingrediënten). Vervolgens wordt door middel van natural language processing technieken bepaald om welk type ingrediënt het gaat en welke voorbewerking processen er eventueel gebruikt zijn. Hiermee wordt de kwaliteit van het individuele ingrediënt bepaald. De score van de totale ingrediënten lijst wordt berekend door het gewogen gemiddelde (op basis van het minimum en maximum) van de kwaliteit van ingrediënten. Ook hierbij wordt het voer ingedeeld in 5 groepen van gelijke grootte waarbij 1 tot 5 sterren worden toegekend waarbij een hogere score meer sterren betekent.

Bronnen

  1. Plantinga, E., Bosch, G., & Hendriks, W. (2011). Estimation of the dietary nutrient profile of free-roaming feral cats: Possible implications for nutrition of domestic cats. British Journal of Nutrition, 106(S1), S35-S48. doi:10.1017/S0007114511002285
  2. Hewson-Hughes, A.K., Hewson-Hughes, V.L., Colyer, A. et al. Consistent proportional macronutrient intake selected by adult domestic cats (Felis catus) despite variations in macronutrient and moisture content of foods offered. J Comp Physiol B 183525–536 (2013). https://doi.org/10.1007/s00360-012-0727-y
  3. Salaun F, Blanchard G, Le Paih L, Roberti F, Niceron C. Impact of macronutrient composition and palatability in wet diets on food selection in cats. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2017;101(2):320-328. doi:10.1111/jpn.12542
  4. Eisert, R. (2010). Hypercarnivory and the brain: protein requirements of cats reconsidered. Journal of Comparative Physiology B, 181(1), 1–17. doi:10.1007/s00360-010-0528-0 
  5. Verbrugghe A, Hesta M. Cats and Carbohydrates: The Carnivore Fantasy?. Vet Sci. 2017;4(4):55. Published 2017 Nov 15. doi:10.3390/vetsci4040055
  6. Wernimont SM, Radosevich J, Jackson MI, Ephraim E, Badri DV, MacLeay JM, Jewell DE, Suchodolski JS. The Effects of Nutrition on the Gastrointestinal Microbiome of Cats and Dogs: Impact on Health and Disease. Front Microbiol. 2020 Jun 25;11:1266. doi: 10.3389/fmicb.2020.01266
  7. Laflamme D, Izquierdo O, Eirmann L, Binder S. Myths and misperceptions about ingredients used in commercial pet foods. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2014 Jul;44(4):689-98, v. doi: 10.1016/j.cvsm.2014.03.002
  8. Kremen NA, Calvert CC, Larsen JA, Baldwin RA, Hahn TP, Fascetti AJ. Body composition and amino acid concentrations of select birds and mammals consumed by cats in northern and central California. J Anim Sci. 2013;91(3):1270-1276. doi:10.2527/jas.2011-4503
  9. Li X, Rezaei R, Li P, Wu G. Composition of amino acids in feed ingredients for animal diets. Amino Acids. 2011;40(4):1159-1168. doi:10.1007/s00726-010-0740-y
  10. Funaba M, Oka Y, Kobayashi S, et al. Evaluation of meat meal, chicken meal, and corn gluten meal as dietary sources of protein in dry cat food. Can J Vet Res. 2005;69(4):299-304.
  11. Reilly LM, von Schaumburg PC, Hoke JM, et al. Use of precision-fed cecectomized rooster assay and digestible indispensable amino acid scores to characterize plant- and yeast-concentrated proteins for inclusion in canine and feline diets. Transl Anim Sci. 2020;4(3):txaa133. Published 2020 Jul 21. doi:10.1093/tas/txaa133
  12. Reilly LM, von Schaumburg PC, Hoke JM, Davenport GM, Utterback PL, Parsons CM, de Godoy MRC. Use of the precision-fed cecectomized rooster assay to determine standardized amino acid digestibility, true metabolizable energy content, and digestible indispensable amino acid scores of plant-based protein by-products used in canine and feline diets. Transl Anim Sci. 2021 Feb 16;5(2):txab025. doi: 10.1093/tas/txab025
  13. Kerr, K. R., Kappen, K. L., Garner, L. M., Utterback, P. L., Parsons, C. M., & Swanson, K. S. (2014). Commercially available avian and mammalian whole prey diet items targeted for consumption by managed exotic and domestic pet felines: True metabolizable energy and amino acid digestibility using the precision-fed cecectomized rooster assay. Journal of Animal Science, 92(10), 4478–4485. doi:10.2527/jas.2013-7246
  14. Buff PR, Carter RA, Bauer JE, Kersey JH. Natural pet food: a review of natural diets and their impact on canine and feline physiology. J Anim Sci. 2014 Sep;92(9):3781-91. doi: 10.2527/jas.2014-7789. Epub 2014 Jul 8. PMID: 25006071.
  15. Cramer KR, Greenwood MW, Moritz JS, Beyer RS, Parsons CM. Protein quality of various raw and rendered by-product meals commonly incorporated into companion animal diets. J Anim Sci. 2007;85(12):3285-3293. doi:10.2527/jas.2006-225
  16. Roudebush, P. (2013). Ingredients and foods associated with adverse reactions in dogs and cats. Veterinary Dermatology, 24(2), 293–294. doi:10.1111/vde.12014
  17. Mueller RS, Olivry T, Prélaud P. Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (2): common food allergen sources in dogs and cats. BMC Vet Res. 2016 Jan 12;12:9. doi: 10.1186/s12917-016-0633-8. PMID: 26753610; PMCID: PMC4710035.

Deel of bewaar dit voor later via: