Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Heilige Birmaan: Een Mystieke en Luie Huisgenoot

De Heilige Birmaan: Een Mystieke en Luie Huisgenoot

De Heilige Birmaan is een prachtig kattenras met een uniek uiterlijk en een liefdevol, lui karakter. Deze katten worden vaak beschouwd als tempelkatten en worden al eeuwenlang gezien als heilig in Myanmar (voormalig Birma). In dit artikel zullen we alles bespreken over de Heilige Birmaan, van hun uiterlijk en karakter tot veelvoorkomende aandoeningen, levensverwachting, aanschaf en geschiedenis.

Karakter

De Birmaan is een kattenras dat bekend staat om zijn zachtaardige, aanhankelijke en rustige karakter. Deze katten zijn vaak aanhankelijk en hechten zich sterk aan hun eigenaar of verzorger, en ze zijn meestal ook vriendelijk tegen vreemden en andere huisdieren. Ze zijn erg speels en houden ervan om met speelgoed te spelen en hun eigenaar te vermaken, maar ze kunnen ook graag lekker luieren op hun favoriete plekje in huis.

Birmaanse katten zijn intelligent en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, waardoor ze een geweldige metgezel zijn voor gezinnen. Ze hebben een zachte, kalme stem en zijn niet erg vocaal, maar zullen wel laten weten wanneer ze honger hebben of aandacht willen.

Over het algemeen zijn Birmaanse katten aanhankelijke en liefdevolle huisdieren die graag bij hun eigenaar zijn en genieten van menselijk gezelschap.

Uiterlijk Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan is een middelgroot kattenras met een stevige, gespierde bouw. Hun lichaam is lang en slank met ronde lijnen, en ze hebben relatief korte poten met grote ronde voeten.

De vacht van de Birmaan is zijdezacht en halflang, met een dichte ondervacht die hen beschermt tegen koude temperaturen. De vacht kan in verschillende kleuren voorkomen, maar de meest herkenbare en populaire kleur is de seal point, met een lichte crèmekleurige vacht en donkerbruine punten op hun oren, snuit, poten en staart.

Een ander kenmerk van de Birmaan zijn hun grote blauwe ogen, die expressief en helder zijn en een diepblauwe kleur hebben. Ze hebben ook een opvallend gezicht met een stompe neus en ronde wangen.

Over het algemeen heeft de Birmaan een prachtig uiterlijk met een zachtaardige uitstraling en een charmante persoonlijkheid die hen tot een geliefd kattenras maakt.

Verzorging

De vacht van een Birmaan is halflang en vereist regelmatig borstelen om klitten en overtollig haar te verwijderen. Dit helpt ook om de vacht gezond en glanzend te houden. Birmanen hebben een gezonde en uitgebalanceerde voeding nodig om gezond te blijven en een mooie vacht te behouden. Net zoals bij andere rassen is het goed regelmatig de tanden te poetsen.

Levensverwachting

De levensverwachting van een Heilige Birmaan is rond de 12-16 jaar.  Zoals bij alle kattenrassen kunnen bepaalde aandoeningen de levensverwachting beïnvloeden, zoals obesitas, nieraandoeningen en tandproblemen.

Aanschaf

Heilige Birmaan kittens zijn beschikbaar bij fokkers en catteries, de prijzen variëren meestal tussen € 950 en € 1200. Zoek vooral naar fokkers die goede omstandigheden bieden voor hun dieren en die gezonde en sociaal aangepaste kittens verkopen. Lees hier waar je op moet letten bij het kopen van een kitten.

Veelvoorkomende aandoeningen

De Heilige Birmaan is een relatief gezond ras. Zoals bij elk ras, is het belangrijk om regelmatige controles te houden bij de dierenarts en te zorgen voor een gezonde voeding. Ook tandproblemen komen vaak voor bij deze katten. Daarom is het belangrijk om de tanden regelmatig te controleren en te reinigen. Daarnaast heeft het ras een verhoogd risico op de volgende aandoeningen:

  • Hypertrophic cardiomyopathie (HCM): Dit is een hartaandoening waarbij de wanden van het hart dikker worden. Hierdoor krijgt het hart moeite met pompen, doordat er minder ruimte is voor bloed. Vraag of de ouders van de kittens zijn getest voor HCM, bij een aantal stambomen is dit al verplicht.
  • Polycystic kidney disease (PKD): Dit is een aandoening aan de nieren. PDK wordt veroorzaakt doordat er in blaasjes(cysten) in de nieren ontstaan. Door deze blaasjes gaan de nieren steeds slechter functioneren wat uiteindelijk kan leiden tot nierfalen. Een DNA-test kan aantonen of belangrijkste oorzaak (een mutatie in het PKD-1 gen) aanwezig is.

Geschiedenis

De Heilige Birmaan is al eeuwenlang gezien als een heilige kat in Myanmar (voormalig Birma). De Heilige Birmaan heeft zelfs zijn eigen legende over het ontstaan van het ras.

De legende van de Heilige Birmaan

Ooit woonden in Tibet groepen Kittah-priesters die prachtige tempels bouwden om de goden Song-Hyo en Tsun Kyan-Kse te aanbidden. De tempels beschermden tegen indringers met behulp hoge muren en van honderd witte katten in elke tempel. De witte katten speelden een belangrijke rol in de godsdienst van de Kittahs. De ziel van een pure priester ging na de dood namelijk over naar zo’n witte kat. Mun-Ha was een dergelijke priester en wijdde al zijn gedachten aan de dienst van de godin Tsun Kyan-Kse.

Toen de tempel werd overvallen door Phoums uit Siam werd Mun-Ha werd vermoord terwijl hij bleef bidden tot zijn godin. Sinh, de kat die altijd aan Mun-Ha’s zijde stond, legde zijn poten op het hoofd van zijn meester en keek in de ogen van (het beeld van) de godin Tsun Kyan-Kse. Op dat moment veranderde de oogkleur van Sinh en onderging hij een gedaanteverandering. Zijn ogen veranderden van geel in diep saffierblauw, net als de ogen van de godin. Zijn vacht kreeg een prachtige gouden tint. De staart en poten kleurden bruin als symbool voor de onreinheid van de aarde en de laffe moord. Echter bleven de voeten spierwit als symbool van de zuiverheid van de ziel.

De volgende ochtend hadden alle katten dezelfde transformatie ondergaan. Sinh weigerde na deze gebeurtenis al het voedsel. Na zeven dagen stierf Sinh en nam hij de ziel van Mun-Ha mee naar Tsun Kyan-Kse. Weer zeven dagen later verzamelden de priesters zich bij het beeld van Tsun Kyan-Kse om de opvolger van Mun-Ha te kiezen. Alle katten van de tempel kwamen ook naar het beeld. In stilte gingen alle katten om de jongste Kittah-priester zitten en gaven op deze manier aan dat de godin de opvolger van Mun-Ha gekozen had.

Komst naar Europa

Een populair verhaal beweert dat een paar Birmanen vanuit Birma naar Frankrijk werden verscheept in 1919. Het mannetje overleefde de reis niet. Maar het vrouwtje, Sita genaamd, was al zwanger en bracht een nestje kittens voort in Frankrijk. Uit deze kittens ontstond het ras in de westerse wereld. Het ras werd in 1925 erkend als de Sacre de Birmanie en later als de Heilige Birmaan.

Het ras werd bijna uitgeroeid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierna moest het opnieuw worden opgebouwd met behulp van andere rassen, zoals Perzen en Siamezen. In de jaren vijftig werden er nieuwe kleurvariëteiten toegevoegd aan het ras, zoals chocolate en lilac. Vanaf dat moment steeg de populariteit tot een van de populairste langharige kattenrassen ter wereld.

Tegenwoordig wordt de Heilige Birmaan beschouwd als een geliefd huisdier, waardoor de kat veel over de hele wereld voorkomt. Het unieke uiterlijk, hun aanhankelijke karakter en hun status als tempelkat zorgen ervoor dat veel mensen zich aangetrokken voelen tot het ras.

Standaardvereisten

De Heilige Birmaan is een kattenras dat erkend wordt door TICA (The International Cat Association). Dit ras heeft een aantal standaardvereisten waaraan het moet voldoen om als zodanig geregistreerd te worden. De belangrijkste kenmerken van de Heilige Birmaan zijn:

  • De kop: de kop is middelgroot en rond, met een stevige kin en een licht gebogen neus. De wangen zijn vol en de snuit is kort en breed.
  • De ogen: de ogen zijn groot en rond, met een diepe blauwe kleur. Ze staan iets schuin en ver uit elkaar.
  • De oren: de oren zijn middelgroot en breed aan de basis, met afgeronde punten. Ze staan iets naar voren gericht en zijn goed behaard aan de binnenkant.
  • De vacht: de vacht is halflang en zijdezacht, met een fijne ondervacht. De vacht is lichter van kleur op het lichaam dan op de points (de oren, het masker, de poten en de staart). De points hebben een duidelijk contrast met de rest van de vacht. Er zijn verschillende kleuren mogelijk, zoals seal point, blue point, chocolate point, lilac point, red point, cream point en tortie point.
  • De staart: de staart is lang en pluizig, met een volle beharing. De kleur van de staart komt overeen met die van de points.
  • De poten: de poten zijn middellang en stevig, met ronde voeten. De voetzolen zijn roze of lichtbruin. Het meest opvallende kenmerk van de Heilige Birmaan zijn de witte sokjes op alle vier de poten. Deze moeten symmetrisch zijn en niet hoger reiken dan het midden van de voet aan de achterpoten en het midden van de tenen aan de voorpoten.
  • De bouw: de bouw is middelgroot en gespierd, met een brede borst en een licht gebogen rug. De Heilige Birmaan weegt tussen de 3 en 6 kilogram.

Samenvatting

De Heilige Birmaan is een kattenras met een liefdevol, lui karakter dat vaak als tempelkat wordt beschouwd en al eeuwenlang als heilig wordt beschouwd in Myanmar. Ze hebben een zachtaardig en aanhankelijk karakter, zijn speels, intelligent en geschikt voor gezinnen. Hun uiterlijk wordt gekenmerkt door een middelgroot lichaam, zijdezachte halflange vacht in verschillende kleuren, grote blauwe ogen en een opvallend gezicht. De levensverwachting is ongeveer 12-16 jaar, en de prijzen voor Heilige Birmaan kittens variëren tussen € 950 en € 1200. Het ras heeft een verhoogd risico op hypertrofische cardiomyopathie en polycysteuze nierziekte. De legende van de Heilige Birmaan gaat over het ontstaan van het ras in Myanmar.

Deel of bewaar dit voor later via: